2018 Master Design Awards: Whole House More Than $700,000

2018 master design awards whole house 700000

GOLD

Giulietti | Schouten AIA Architects
Portland, Ore.
gsarchitects.net


Contractor: 
R&H Construction
Project name:
Ranger’s Ridge
Project location: Redmond, Ore.
Square footage before: 3,442
Square footage after: 4,250
Project cost: $1.6 million

[slideshow_deploy id=’135599′]

 

The existing ranch sat high on the edge of a rocky canyon overlooking the Deschutes River, but the home lacked personality. Awkward interior angles and sunken floors restricted living spaces, and the main entry suffered in a dark nook beside the garage. A natural resource zone next to the house pressed the clients to maintain its original footprint and not encroach further into that area.

Three modern additions redefine the structure and create a more functional plan for the retired art collectors. The new entry doubles as a gallery and pierces the roof, emerging on the other side of the home as a clerestory to draw in additional natural light. Realigning several level changes that had segmented the living space helps unify the kitchen, dining room and other entertaining areas.

Products

Tile: Mosa
Flooring: Kentwood Originals; Merletti carpet
Lighting: Edge Lighting; Moooi Lighting; Fontana Arte
Paint: Benjamin Moore
Siding: Lakeside Lumber
Doors: Western Window Systems
Windows: Western Window Systems
Locksets/hardware: Baldwin
Countertop: Pental
Exhaust hood: Miele
Oven: Miele
Refrigerator: Perlick
Dishwasher: Miele

Photos: David Papazian Photography


SILVER

Giulietti | Schouten AIA Architects
Portland, Ore.
gsarchitects.net


Contractor: 
Don Young & Associates
Project name:
Valle Vista House
Project location: Portland, Ore.
Square footage before: 2,720
Square footage after: 3,571
Project cost: $900,000

[slideshow_deploy id=’135757′]

 

After retiring, the clients moved back to Portland from Seattle and sought a home with a modern design, good solar access and a sizable yard for landscaping and gardening. They located a two-story house on a steep site uphill from the street, so an expansion of the existing structure would have to be placed carefully within strict setback requirements and create privacy from neighbors.

Removing an enclosed central stairway that had divided the home opened up the dark, cramped interior layout and flooded it with natural light. The owners decided to expand upward to a third level for the master suite instead of enlarging the footprint, which raised the ceiling height of the main floor. At the front entry, a floating concrete stair wraps around the distressed concrete wall.

Products

Fireplace: Ortal Fireplace
Siding: Lakeside Lumber
Doors: Kolbe
Windows: Kolbe
Paint/stain: Olympic
Railing: Western Group Mesh
Sink: Kohler
Faucet: Kohler
Range: BlueStar
Exhaust hood: Vent-A-Hood
Oven: BlueStar
Refrigerator: Sub-Zero
Freezer: Sub-Zero
Dishwasher: Miele
Microwave: Panasonic
Countertop: Cement Elegance

Photos: Sally Painter Photography


BRONZE

Feldman Architecture
San Francisco
feldmanarch.com


Project name:
Twin Peaks
Project location: San Francisco
Square footage: 2,995
Landscaping: Bernard Trainor
Custom wood slats/master bath window: Chris Naaefke

[slideshow_deploy id=’135803′]

 

A disoriented and dim home owned by highly active clients was transformed by Feldman Architecture into a comfortable, accessible space for the homeowners to pursue their respective hobbies. Taking inspiration from the sloping hill and bountiful garden surrounding the home, as well as its views overlooking the Mount Sutro Open Reserve, the whole-house project visually and physically connects the originally compartmentalized main floor to the spacious rear yard.

The home’s tight, windy three-floor staircase now lets in light with a wood slat screen running the height of the stairwell, providing privacy while still allowing natural light in. While much of the structure of the home remains intact to celebrate its exposed beams and high ceilings, a light greywash throughout ties the spaces together. A cozy reading nook sits beneath a pitched ceiling and butterfly-like skylights, with direct access to a roof deck.

Products

Roof windows: Dayliter
Cabinetry: Eby Construction

Photos: Joe Fletcher

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.